Црна Гора

Црна Гора, бисерот на Медитеранот, е сместена во јужниот Јадран. Едвај ќе пронајдете која било друга земја со толкава големина, која крие толку многу природна убавина на тивките плажи, бистрите езера, брзите реки и на прекрасните планини. Црна Гора е навистина уникатна на многу начини.

ЗОШТО ДА ЈА ПОСЕТИТЕ ЦРНА ГОРА?

Опкружен со камен, скриен и полн со приказни, Котор со сигурност е главниот град на културата во Црна Гора. Стариот град Котор е под заштита на УНЕСКО како светско културно наследство, како еден од најдобро зачуваните средновековни градови на Јадранското Море. Которскиот Залив, најдлабокиот и најдолгиот залив на Јадранското Море, понекогаш се нарекува и најјужниот фјорд во Европа.

Свети Стефан е необично и уникатно место не само во Црна Гора или на Будванската Ривиера, туку и на целиот Медитеран. Покривите на куќите на „градот-хотел“, кој е поставен на гребенот на карпест остров, црвенеат како елегантни рубини.  Островот е поврзан со копно преку каменлив провлак, кој му дава изглед на полуостров. И самото настанување на Св. Стефан е единствено.

Слатководното Скадарското Езеро е еден од петте национални паркови на Црна Гора. Опкружено со драматични карстни планини и место на возбудлив спектар на диви животни, повеќе од 260 видови птици, традиционални рибарски села, островски манастири и недопрени плажи.
Манастирот Острог е местото каде доаѓаат луѓе од различни вери (православни, католици, муслимани...). Главната причина е верувањето во чудата на моштите на Св. Василиј Острошки. Аџиите велат дека молитвата пред моштите помага за брзо заздравување, а може да ги намали и несреќите во животот.

Националниот парк Дурмитор е една од најдобрите туристички дестинации во Црна Гора. Посетителите имаат можност да уживаат во неверојатната природа, високите планински врвови, прекрасните шуми и во единствениот кањон на реката Тара. Не пропуштајте го Дурмитор – ова е едно од најуникатните искуства што нуди многу активности.

Галерија
Иконографик
Брав у млијеку
Ракија
Евро (EUR)
Парламентарна република
Патен, железнички, поморски и воздушен
Медитеранска, планинска, континентална
Подгорица
622.781
Црногорски
Челик, алуминиум, земјоделска обработка, стока за широка потрошувачка, туризам
Православни христијани, муслимани, католици
Црна Гора на блогот
article
Запознајте го Рашо: Човекот кој развива еко туризам во Црна Гора на дива плажа
Целта на нашето постоење не би била исполнета доколку не ги опфатиме сите балканци кои вложуваат труд за да…
Погледни ја статијата
Контакт
Tour Operator
Balkan Prime Tours
ул. 50та Дивизија 34/1/32
1000, Скопје, Македонија
+389 2 315 57 19 +389 78 44 99 98
info@balkanprime.tours office@balkanprime.tours