Вила Флавија: Патување низ времето во срцето на Пловдив

Пред неколку дена решивме да направиме поинакво патување и да откриеме нови места кои ќе додадат вредност на нашите програми во Бугарија. Меѓу многуте, за кои ќе зборуваме подоцна, денес сакаме да ве однесеме на патување низ времето и да дознаеме за историјата на Вила Флавија.

 

 

Вилата Флавија е апсолутен уникат сместен во срцето на најстариот град во Европа, Пловдив, археолошки локалитет кој го одзема здивот и кој нуди волшебен поглед во богатото културно и историско минато на овој древен град. Неговите римски бањи се вистинско чудо на инженерството, доказ за престижот и моќта на античката цивилизација која ги изградила. Овој локалитет нуди средба со минатото и можност да се доживее сегашноста на поинаков начин. Сместен во идеалниот центар на Пловдив, во подножјето на Стариот град и на чекор од главните културни и туристички атракции, хотелот Вила Флавија ќе сподели со вас уникатна атмосфера и илјадагодишна историја!

 

 

Вила Флавија е повеќе од хотел – тоа е место кое има заштитена историја, а ви дава можност и самите да ја почувствувате и доживеете. Зградата на хотелот произлегува од желбата на сопствениците и архитектите да го почитуваат архитектонското и историското наследство на Пловдив, олицетворение на времето и неговото минување, интерпретација на човековата еволуција и континуитетот на генерациите. Дизајнот на хотелот е прекрасен спој на францускиот „Арт Нову“ и современите решенија на модерниот живот, со шармантни акценти и обновените елементи кои се надополнуваат еден со друг, претворајќи ја Вила Флавија во незаборавен белег во срцето на Пловдив.

 

 

Прекрасно зачуваните римски бањи во Вилата Флавија не се ништо помалку од чудо, што потсетува на многу одамна кога таквите инженерски подвизи беа симбол на престиж и моќ. Сместено во централното градско подрачје, оваа прекрасна локација беше откриена за време на спасувачките ископувања во 2016 година. По ископувањето, беа откриени темелите на една модерна зграда и соседните куќи, кои беа изградени над античките градби.

 

 

Во просторот на ископување, откриена е маѓепсувачка просторија со димензии 15 метри од исток кон запад и 12 метри од север кон југ, што води кон засводен влез од север. Во непосредна близина на западниот ѕид од просторијата се наоѓал правоаголен базен со мермерни ѕидови и подни плочки, со мал праг и седишта на источната страна. Под подот, пронајден е сложен систем за греење, со заоблени потпори и цевки од тули што се користат за загревање на зградата. А глинените цевки пронајдени во ѕидните шуплини, исто така, укажуваат на присуство на ѕидно загревање.

 

 

Наодите во Вилата Флавија покажуваат дека ова некогаш било голема бања, која претставувала дел од поголем архитектонски комплекс. Неговата локација во близина на источната страна на стадионот на Филипополис сугерира дека можеби служел како јавна бања за време на римскиот период, во склад со функцијата на стадионот. Прекрасната сала во Вила Флавија може да се пофали со ѕидови и подови украсени со големи, правоаголни мермерни плочи на цврста база од малтер, додека фрагменти од ѕидните мозаици и мермерните рамки ги навестуваат сложените уметнички елементи на локалитетот.

 

 

Благодарение на неуморните напори на архитектот Гаља Крастева, археологот Маја Мартинова - Кјутова и реставраторите, вилата Флавија е обновена во својот поранешен сјај, обезбедувајќи дека идните генерации ќе можат да продолжат да се восхитуваат на ова неверојатно парче историја. За оние кои се заинтересирани за истражување на културното и историското наследство на Пловдив, посетата на Вила Флавија е апсолутно задолжителна. Вашето патување низ времето продолжува на приземјето дизајнирано во класичен и безвременски стил, додека горните катови ја прикажуваат елегантната симбиоза помеѓу класиката и модернизмот. Дополнително, терасата на покривот нуди пријатен простор со поглед на градот кој го одзема здивот и овозможува вистинско бегство од метежот и вревата на секојдневниот живот.

 

 

Но, вистинската магија на Вила Флавија лежи во нејзиниот прекрасно уреден двор, каде што се изложени четири римски столбови ископани од темелите на хотелот. Меѓу нив, модерна скулптура направена од стари гранитни скали го симболизира минувањето на времето и континуитетот на животот, од антиката до иднината. Мали капки вода постојано капат на скалите како Божја благодат, симбол на циклусот на животот и исклучително завршување на нашите концепти и идеи. Сите овие елементи се концептуално вткаени во логото и пораката на Вила Флавија: „Искусете го минатото. Прославете ја иднината“. Затоа, дојдете и внесете се во богатото културно и историско наследство на Пловдив во Вила Флавија, каде минатото и иднината се спојуваат за да создадат навистина незаборавно искуство.