Откријте ја богатата историја и култура на Албанија на незаборавна археолошка турнеја!

Неодамна, се впуштивме на патување кое го одзема здивот низ богатата историја и културното наследство на Албанија, истражувајќи некои од најфасцинантните археолошки локалитети во земјата: Драч, Билис, Орикум, Аполонија, Буртинт и Финиќ.

 

 

Нашата прва станица беше Драч, еден од најважните градови во Албанија и дом на некои од најинтересните археолошки локалитети во земјата. Основан од Грците во 7 век п.н.е., Драч со векови бил важен центар на трговија и култура. Се восхитувавме на импресивниот римски амфитеатар, триумфалната капија и јавните згради, како и ранохристијанските базилики и остатоците од средновековниот замок.

Потоа, отпатувавме до Билис, добро сочуван антички град кој се наоѓа во југозападниот дел на земјата. Основан во 4 век п.н.е., Билис бил главен центар на илирската култура и трговија. Бевме воодушевени од театарот, градскиот ѕид и јавните згради, како и римската бања, ранохристијанската базилика и огромниот систем за водоснабдување. А погледот од Билис кој гледа кон реката Вјоса едноставно го одзема здивот.

 

 

Нашето патување продолжи кон Орикум, стратешки важен антички град сместен на албанското крајбрежје. Тој била важна поморска база за Римјаните и бил користен како место за нивните инвазии на Грција и на источниот Медитеран. Целосно не фасцинираа градските ѕидини, кулите и портите, како и од римската бања и ранохристијанската базилика.

Потоа отпатувавме во Аполонија, уште еден голем антички град во Албанија. Основана во 7 век п.н.е., Аполонија била просперитетен центар на културата, трговијата и религијата. Не нѐ оставија рамнодушни ниту грандиозниот театар, монументалната порта и неколкуте храмови посветени на различни богови.

 

 

Нашата следна станица беше Буртинт, фасцинантен антички град лоциран во централна Албанија. Овој град бил важен центар на илирската култура и бил познат по своето богато уметничко и интелектуално наследство. Бевме навистина импресионирани од театарот, градскиот ѕид и јавните згради, како и римската бања, ранохристијанската базилика и огромниот систем за водоснабдување.

И конечно, го посетивме Финиќ, мал, но историски богат град кој се наоѓа во јужниот дел на Албанија. Градот бил основан од грчките колонисти и бил важен центар на трговија и култура во античкиот свет. Ги истражувавме остатоците од градските ѕидини, кулите и јавните згради, како и ранохристијанските базилики и антички цистерни.

 

 

Во текот на нашето патување, го доживеавме и топлото гостопримство на албанскиот народ и уживавме во нивната вкусна кујна. Од свежи морски плодови до традиционални јадења направени со локално одгледани состојки, храната во Албанија беше едноставно превкусна.

Дополнително, бевме воодушевени од природните убавини на Албанија. Од ридови и густи шуми до недопрени плажи и кристално чисти езера, земјата е рај за сите љубители на природата.

 

 

Сè на сè, нашето патување низ албанските археолошки локалитети беше едно навистина незаборавно искуство. Бевме вчудоневидени од богатата историја и културно наследство на оваа уникатна земја и со нетрпение ја очекуваме нашата следна посета!